Osmanlý Devleti´nin Rozaye kentine armaðaný olan Sultan II. Murat Camii, yüzyýllar boyunca Osmanlý hâkimiyetinde kalan tarihi þehrin simge yapýlarýndan biri. II. Murat döneminde inþa edilen yapý ´beyaz minareli cami´ olarak anýlýyor.
2008 yýlýnda restorasyon çalýþmalarýna baþlanan caminin inþaat çalýþmalarý Kayseri ve Ümraniye Müftülükleri tarafýndan yürütülüyor. Ýç kýsmý ve minareleri ise ülkenin din ve sosyal hizmetler müdürlüðü tarafýndan yaptýrýlýyor.

TÜRKÝYE´DEKÝ MÜFTÜLÜKLER SEFERBER OLDU
Avizeleri dâhil birçok malzemesi ise Manisa Akhisar Müftülüðü´nün yardýmlarýyla temin ediliyor. Osmanlý mimarisinden izler taþýyan caminin iç duvarlarýný Kuran-ý Kerim ayetleri süslüyor. Ýçi çini iþlemeli olan caminin dýþý ise sade bir görünüme sahip.
Rozaye Müftüsü Arif Bekir, þöyle konuþtu; "Bizler çok þanslýyýz kentimizde ezan sesi eksik olmuyor. Bu konuda þimdiye kadar bizlere desteðini esirgemeyen, Türkiye´ye teþekkür ediyoruz. Camimiz, özellikle Ramazan aylarýnda dolup taþýyor. Türkiye´ye bu tarihi yapýlarýn yeniden hayat bulmasýnda sunduklarý desteklerinden dolayý, teþekkür ederiz. Bu dostluðun daim olmasýný temenni ediyoruz."
Kentin en büyük caminin kapýlarý, Rozayeli Müslümanlarýn ibadetleri için 24 saat boyunca açýk býrakýlýyor. Camide, namaz vakitleri dýþýnda ise kýz öðrencilere din dersi veriliyor.

ROZAYE´NÝN EN KÜÇÜK CAMÝÝ
Þehrin bir diðer önemli yapýsý ise ´Kuçanska´ diðer bir adýyla Kuçlar Camii. "Kuça" Boþnakça´da ev anlamýna geliyor. Camiye bu ismin verilmesinin nedeni, mimarisinin eve benzemesi. Kuçlar Camii, görüntüsüyle Rozaye evlerini andýrýyor. Ahþap mimarinin seçkin bir örneði olan camide, Osmanlý izlerine rastlamak mümkün. Minaresinin de tamamý ahþaptan olan cami, Rozaya´nin en küçük camii.
ROZAYELÝLER 1830´DA YAPILMIÞ
Kuçanska Camii´nin yapýlýþ tarihi 1830´lu yýllara dayanýyor. Tamamý ahþap olan caminin minaresine ise çatýdan çýkýlýyor. Rozaye´de kýþ günlerinde yaðan kar yüzünden caminin çatýsý yüksekçe yapýlmýþ. Bu sayede yaðan kar çatýda durmuyor. Cami Rozaye sakinleri tarafýndan yapýlmýþ.
Kuçlar Camii, nüfusunun büyük bölümünü Müslümanlarýn oluþturduðu kentte özellikle Ramazan ayýnda Rozayeli müminlerle dolup taþýyor.