Ana Sayfa  |  Hakkýmýzda  |  Dernek Tüzüðü |  Yönetim Kurulu  |  Ýletiþim

Anasayfa Faaliyetler Türkiye Balkanlar Ýletiþim Yazarlar Arþiv
Anasayfa
Duyurular
Faaliyetler
Türkiye
Yunanistan/B.Trakya
Bulgaristan
Makedonya
Kosova
Arnavutluk
Bosna/Sancak
Romanya
Karadað
Diðer Ülkeler
Balkanlar
Türk Dünyasý
Konuk Yazar
Ýletiþim
Yazarlar
Foto Galeri
Videolar
Arþiv
Strateji/Eðitim
Öne Çýkanlar
. . . . . . . . . .
29 Ocak Milli Direniþ Günü Batý Trakya’da coþkuyla kutlandý
YTB’nýn Kýrcaali’deki Türkiye Burs Programlarý Tanýtýmýna Yoðun Ýlgi
Ýlk kez bir baþbakan Ruhban Okulu’na gidecek
Bulgaristan´daki Osmanlý mirasýndan "imdat" çaðrýsý
Ruhban Okulunu Açmayan Kim? Bojidar ÇÝPOF
Makedonya´da Azýnlýk Haklarý için Yeni yasa Tasarýsý Hazýrlandý
Türkiye´de ikinci Vatikan´a hayýr! Kaynak Yeniçað - Cahit Armaðan Dilek
Makedonya Dýþ Yatýrýmlardan sorumlu Bakaný Sn.Elvin HASAN
Üyemiz Ahmet KOLUTEK vefat Etmiþtir
Saldýrgan Çipras... Sadi SOMUNCUOÐLU (Yeniçað)
Döviz  
  Dolar : 5.2601
  Euro : 4.7536
Hava  
 
 
Video  
NURÝ PAÞA´YI TANI...
RUBASAM YKÜ Özcan...
Balkanlar Benim Y...
RUBASAM Bþk. Veki...
Özcan Pehlivanoðl...
RUBASAM YÖNETÝCÝS...
HÖH LÝDERÝ LÜTFÝ ...
RUMELÝ´YE ELVEDA...
ELVEDA RUMELÝ-SKY...
ELVEDA RUMELÝ SK...
S. Kürsü  

Haberin Detayý

Ana sayfaya Dön

Çin Neden Gündemde? /Ekonomik Analiz/Tuðba Özay
.
08.08.2015

Þanghay Bileþik Endeksi, Çin Merkez Bankasýnýn 21 Kasým 2014’de faizlerde 40 baz puan indirmesinin ardýndan 2452 seviyelerinden baþlayan agresif yukarý hareketinde 12 Haziran 2015 tarihinde 5166 seviyelerine ulaþarak %110’lara varan bir yükseliþ gerçekleþtirdi. Piyasalarýn olumlu olarak karþýladýðý 21/11/2014 de yapýlan faiz indiriminin ardýndan gerçekleþen diðer olaylarý da gözden geçirecek olursak;


  1. Rusya – Ukrayna problemi

  2. Çin – 40 baz puan faiz indirimi, Rusya

    – Ruble krizi & Petrol Fiyatlarýnda Sert geri çekilmeler 

  3. Çin - beklentileri aþan 2014 büyüme 

  4. Çin      -           likidite             artýrýcý            kural deðiþiklikleri 

  5. Çin - Zorunlu Karþýlýklarda 50 baz puan indirim

  6. Çin      (China             Household      Finance Survey) – Anket Sonuçlarý: Ralliye katýlan averaj yatýrýmcý Lise mezunu bile deðil.

  7. Çin      2015    ilk        çeyrek             büyüme beklentilerin altýnda

  8. Çin Zorunlu Karþýlýklarda 100 baz puan daha indirim

  9. Çin – 25 baz puan faiz indirimi

    (Zorunlu karþýlýk oranlarýnda ikinci indirimin ardýndan politika faiz

    oranýnda da indirime gidilmesi büyümeyle ilgili endiþeleri artýrdý)

     

    Grafikte hareketleri izlediðimizde gevþeme politikalarýnýn olumlu karþýlandýðý, Rusya piyasalarýnda yaþanan krizin yatýrýmcýyý Çin’e yöneltmiþ olabileceðini, enerji konusunda dýþarý baðýmlý olmasý dolayýsýyla petrol fiyatlarýndaki geri çekilmenin olumlu yansýdýðýný ve bu ciddi hareketin finansal okuryazarlýðý olmayan yerli yatýrýmcýyý da bir nokta da içine aldýðýný söyleyebiliriz. 

     

    Gerçekleþen deðer kayýplarý ise Çin’in problem ve beklentilerinden etkilendiði gibi dýþarýda gerçekleþiyor olan diðer olaylardan da kaynaklanýyor. Her þeyden önce bu kadar yükselmiþ bir piyasadan çýkmak için Avrupa’da yaþananlar gayet iyi bir sebep ve zamanlama.

     

    Fiyat/Kazanç açýsýndan Bakýlacak Olursa:

     

    Þanghay Bileþik Endeksi 12/06/2015 zirvesinde 5166 seviyelerine

    geldiðinde endeksin geldiði bu bölge de oluþan Fiyat/Kazanç oraný 25,90 seviyesine ulaþmýþtý. Endeksin tarihi fiyat kazanç zirve, dip ve ortalamalarýna bakýlacak olursa;

    Son 5 senede gözlemlenen en yüksek oran 25.90, (ayný zamanda bu trendin zirve noktasý) ortalama ise 13,43 daha da ilginç olan oranýn en düþük olduðu seviye 9,69, 7/11/2014

    tarihinde gözlemlenmiþ. Grafikte trendin baþladýðý noktanýn yaklaþýk on gün öncesi. Son 8 aylýk harekette 5 yýlýn hem en düþük hem de en yüksek oranýný gözlemlemiþ oluyoruz.

     

    Son 10 senede gözlemlenen en yüksek oran 47.09 ve ortalama 20,00 seviyelerinde. Bu seviye endeksin þuan ki deðerindeki FK oranýna oldukça yakýn. Bu on sene içerisinde de gözlenen en düþük seviye 9,69 yine 7/11/2014 tarihinde gözlemlenmiþ.

     

    Aslýnda        saðlýklý            bir        trendde fiyatlarla beraber yukarý çýkan Fiyat/Kazanç oranlarýndan daha ziyade fiyatlar yükselirken ortalama seviyelerin (makul bir seviyede) üzerinde seyreden bir oran beklenir. Fiyatlarýn, kazançlarýn artýyor olmasýndan etkilendiði bir trendde hem pay hem payda yükseldiðinden oranda deðiþim daha az olacaktýr. Oranýn fiyatlarla hareket ettiði trendlerde ise gelecekteki ülke/þitket/endeks kazanç potansiyelinin ciddi þekilde artacaðý düþünülen olaylar bekleniyor olmalýdýr. Çin’de durum bu mudur? 

     

    Bu soru için ilk bakýlmasý gereken büyüme beklentileri olacaktýr. Yani önümüzdeki dönem kazançlarý fiyat hareketini yakalayabilir mi? 

     

    Bu beklenti ciddi bir fiyat artýþý ya da para biriminde ciddi bir deðer kaybý ile elde edilebilir. Ancak Çin’de ki büyüme verilerini incelediðimizde karþýmýza çýkan sonuç  böyle bir durum ya da beklentiyi iþaret etmiyor. 

     

    PMI, Enflasyon verileri ve Para Birimi ile ilgili beklentilerde (önümüzdeki 2 yýl içeresinde

    Yuan’da beklentiler stabil bir seyir iþaret ediyor) bu tarz bir ekonomik sýçrama durumunu iþaret etmiyor.

     

    Çin’in para politikasýnda gözlemlenen gevþemenin ekleyebileceði düþünülen potansiyel ise ilk çeyrek büyüme verisinin ardýndan düþmüþ bulunuyor. 

    Þanghay Bileþik Endeksinde 2011 den itibaren gözlemlenen yatay seyrin, büyüme verileri ve beklentileri %7 civarýnda olmasýna raðmen, bir boða piyasasýna dönüþmesinde bakýlacak bir baþka faktör sürdürebilirlik ve reform olabilir. 

     

    Bu durumda Çin’de; 

    Son 3 senedir gözlemlenen %7 civarý büyümenin sürdürülebilir olduðu,  

    Ülkenin çift haneli büyüme peþinden gitmek yerine makul sürdürebilir büyüme politikasý yürütüyor olduðu, 

    Bu süreçte yapýsal problemlerini çözmeye çalýþýyor olduðu varsayýmýný incelemek gerekir.

     

    Ancak bu varsayýmýnda Çin’in 2014 sonundan itibaren yürürlüðe girmiþ olan gevþeme politikasý ile en azýndan iki noktada çeliþtiðini söylemek gerekir. 


  • Eðer varsayým doðru ise %7 için gevþemeye gerek olmamasý

  • Ve gevþemeye raðmen neticede yine %7 ancak yakalanabiliyorsa, %7 sürdürülebilir büyüme midir?

     

    Bunu not aldýktan sonra Çin’de neler oluyor ve Çin süper güç olmaya doðru geliþen bir ülke olarak ne durumda ona bakmakta fayda olacaktýr. 

     

    Satýþ baskýsý ve devlet Müdahalesi:

     

    Þanghay Bileþik Endeksinde sert düþüþlerin baþladýðý andan itibaren Çin’in devlet olarak piyasaya müdahalelerine ve sonuçlarýna da bakmak gerekir. Çin piyasalara müdahale etmesi gerektiðini düþündü ve etti de. 

     

    Son alýnan kararlar neticesinde %5 ve üzeri mal varlýðý olan yatýrýmcýlarýn 6 ay boyunca satýþ yapamayacaklarý açýklandý. 

     

    Müdahaleleri genel olarak deðerlendirdiðimizde piyasalara müdahale etmekten çekinmeyen devlet yönetiminin yatýrýmcýlar tarafýndan olumlu karþýlanmamasý ve konu olan piyasada fiyatlamanýn orta ve uzun vadede olumsuz devam edeceði düþünülebilir. Ancak Çin özelinde bu durumu deðerlendirdiðimizde sonucun farklý olacaðýný, söz konusu Çin olunca genel kurallarýn çok da uygulanmadýðýný, hatta Çin’in aldýðý bu önlemlerin yukarda bahsettiðimiz fiyat/kazanç oranlarýnýn bu seviyelerde bir süre kalmasýna katký dahi saðlayabileceðini düþünebiliriz.


  • Zaten alternatifi olmayan durum içerisinde yatýrýmcýlar aslýnda devletin piyasalara destek olduðu algýsýna kapýlmak durumunda kalabilir.

  • Çin’e yatýrým uzun vadeli (bir bahis) ve yatýrýmcýlar Çin’in nasýl bir Devlet Politikasý yürütüyor olduðunu da zaten biliyor. (yapýlan müdahaleler yatýrýmcýnýn Çin’den beklemediði þeyler deðil.) 

     

    Ancak devletin yatýrýmlarla ilgili etki ve baskýsýnýn uzun vadede sonuçlarýný deðerlendirmek  oldukça güç. 

     


‘’Býrakýn uyusunlar, çünkü uyandýklarýnda dünyayý sarsacaklar’’


Napolyon’un yýllar önce Çin için ‘’Býrakýn uyusunlar, çünkü uyandýklarýnda dünyayý sarsacaklar’’ sözü son yýllarda Çin ekonomisindeki geliþime baktýðýmýzda uyuyan dev uyandý mý sorusunu getiriyor akla. Zaten Çinliler de yükseliþlerini, yükselmeden çok bir geri dönme olarak deðerlendiriyorlar. 


Tüm geliþmiþ ve geliþmekte olan dünya ekonomilerinin köklü bir deðiþimden geçtikleri son zamanlarda ekonomik gücün Doðu’ya kaymasý, ister istemez, siyasi ve stratejik açýlarda da benzer bir gün kaymasý yaþanýp yaþanamayacaðý sorusunu gündeme getiriyor. 


Deðiþen bu eksende dünya ekonomisini analiz edebilmek için de Çin’i doðru anlamak gerekiyor. 2008 dünya ekonomik krizi Çin’in küresel konjonktürde yerini saðlamlaþtýrmasýna sebep olurken ekonomideki istikrarýn ve baþarýsýnýn da göz önüne çýkmasýna sebep oldu. Kriz sonrasýnda birçok ülke negatif büyüme kaydederken, Çin %9,62 ile en çok büyüyen ülke oldu. Ancak tabi kriz öncesinde büyümenin %15 lere yaklaþtýðýný ve her ne kadar %9 büyüme kaydetse de dahi diðer ülkeler gibi Çin’in de 2008 krizinden yara aldýðýný unutmamak gerekli.


 


Çin hali hazýrda dünyanýn en büyük ikinci ekonomisi ve gelecek 10 yýlda dünyanýn yeni süper gücü olmasý bekleniyor. Son 3 yýldýr ortalama %7 nin üzerinde büyüme kaydediyor ve bu istikrar da reformlarla desteklenmeye çalýþýlýyor. Ancak Çin’de sürdürülebilir ekonomik büyüme için artýk düþük kur ve ucuz iþgücü maliyetine dayalý ihracat tek baþýna yeterli deðil. Çin’in iç tüketime dayalý yeni bir büyüme modeline geçmesi ve stratejilerini bu yönde belirlemesi gerekiyor.


Bu kapsamda Çin’de zaten yeni giriþimlerine imza atmaya baþlamýþ durumda. Bunlarý birkaç baþlýk altýnda incelemek mümkün.


  1. Ýpek Yolu Projesi’nin Yeniden Hayata Geçiþi: Hatýrlatma yapmamýz gerekirse Ýpek Yolu milattan önce 160-170 yýllarýnda Çin’den baþlayarak Anadolu ve Akdeniz aracýlýðýyla Avrupa’ya kadar uzanan dünyaca ünlü ticaret yoluydu. Çin için bu proje ticarete saðlayacaðý katkýnýn dýþýnda enerji açýsýndan son derece önemli. Çünkü hala hali hazýrda Çin’in petrol ithalatýnýn %80’i Afrika’dan Malakka Boðazý’ndan karþýlanýyor ve bu yolun kontrolü Amerikan 7. Filosunun elinde. Deðiþen küresel konjonktürde rekabet ortamýnýn da artmasý ülkelerin güvenlik önlemlerini de artýrmasýný mutlak kýlýyor. Çünkü yaþanacak ufak bir sýkýntý hem maliyet açýsýndan hem de stratejik olarak büyük problemlere yol açabilir. Bu yüzden karadan kontrol edebilecekleri Orta Asya üzerinden bir hat geliþtirip Körfez Bölgesi’ne kadar geliþtirmeyi planlýyorlar. Aslýnda bu proje Çin’e katký sunmakla birlikte hem kültürel hem de ekonomik açýdan tüm dünyaya fayda saðlayacaktýr. Tabi ki Türkiye’ye saðlayacaðý unutmamak gerek. Ortaçaðda Ýpek Yolu, Antakya´dan baþlayýp, Gaziantep´ten geçerek Ýran ve Afganistan´ýn kuzeyinde Pamir Ovasý´na kadar uzanýrmýþ. Ayrýca, Anadolu´da Güneydoðu Bölgesi´nde bulunan Gaziantep ve Malatya´yý geçip, Trakya üzerinden ve Ege kýyýlarýnda Ýzmir, Karadeniz´de Trabzon ve Sinop, Akdeniz´de ise Alanya ve Antalya gibi önemli limanlar üzerinden Avrupa´ya ulaþýrmýþ. Yani Ýpek Yolu’nun yeniden hayata geçmesi bu bölgeleri yeniden canlandýrýrken ticareti de geliþtirecektir.

     

  2. Ulaþýmda yaþanan hem zaman hem de maliyet açýsýndan yaþanan sorunlarýn giderilmesi: Altyapý eksiklikleri nedeni ile yaþanan hem zaman kaybý hem de maddi kayýplarýn önüne geçebilmek için Çin altyapý çalýmlarýna baþlamýþ durumda. Çin hali hazýrda ulaþým altyapýsýndaki kýsýtlý kaynaklar nedeni ile talebin %60’ýný karþýlayabilmekte. Limanlar ve demiryollarý talebi karþýlamakta yetersiz kalmakta. Ayný zamanda havayolu taþýmacýlýðý, malzeme, ileri teknoloji ve eðitimli personel yetersizliðine bir de enerji yetersizliði eklendiðinde büyük sorunlar ortaya çýkmakta. Bu sebeple enerji maliyetlerini düþürmek için adým attýðý projelerinin yanýnda birde ulaþým sektöründe hýzlý tren hizmetini hayata geçirmeyi planlýyor. ( Örneðin deniz yolculuðu ile Avrupa’da herhangi bir ülkeye 2-3 ay gibi bir sürede ulaþýlýrken, projenin sonlanmasý sonrasý bu süre 2-3 haftaya inecek.) Bu þekilde artan ulaþým maliyetlerinin önüne geçmeyi hedeflerken bir yandan da zaman kaybýný azaltarak rekabet avantajýný artýrmayý planlýyor.  

     

     

  3. Enerji sektöründe yeni reformlar: Sektörde yapýlmasý planlanan reformlar aslýnda 2010 yýlý itibari ile hayata geçirilmeye baþlandý. Tabi sektör içinde herkesin bu deðiþikliklerden fayda saðladýðýný söylemek zor. Þuan da ülkede mevcut üretimin %82’si termik, %14’ü hidro, %1,55’i rüzgar ve %%1,87’si nükleer ve geri kalan kýsmý yenilenebilir enerji santrallerinden üretiliyor. Reformlar sonrasý kömür ve petrolden doðalgaz sektörüne geçiþ artarken, yenilenebilir enerjinin de sektör içerisindeki aðýrlýðý artmaya baþladý. Çin açýsýndan katma deðer üretecek bu projeler diðer küresel piyasa oyuncularýnýn bazýlarý açýsýndan ise hiç parlak deðil. Çünkü petrol, doðalgaz ev geleneksel yöntemlerle enerji elde eden sektördeki monopollerin zayýflamasý yine bu sektördeki ana oyuncular için uzun vadede sorun teþkil edebilir. Diðer yandan Çin’in giriþimleri bu kadarý ile de sýnýrlý deðil. Japonya’da yaþanan nükleer faciasý sonrasýnda tüm nükleer santrallerin yapýmýný askýya alan Çin hükümeti, yeni jenerasyon santrallerin inþasýna izin vermeye de baþladý. 

     

  4. ‘’2020’de Saðlýklý Çin Projesi’’: 5 yýllýk kalkýnma planý içerisinde biyolojik ürünlerin üretimine dayanarak ülkenin bio-ecza, bio-tarým ve bio-çevre gibi koruma endüstrilerinin deðerinin 2015 yýlýnda 70 milyar dolar ve 2020 yýlýnda 7 trilyon dolara ulaþmasý bekleniyor. Bu projeler gerçekleþirken amaç özellikle dünyadaki tüm mevcut olan saðlýk hizmetlerine rahatlýkla ulaþýlabilmesini saðlamak. Programýn iþleyiþinin ivme kazanmasý ile birlikte hem reel sektörde ve borsa da, hem eczacýlýk, saðlýk ve bu sektörlerin altýnda hizmet veren medikal ürün satan firmalarýn yaný sýra tarým sektöründe de fayda saðlanmasý bekleniyor. 

     

  5. ‘’Made in China 2025’’: Proje Çin’in sanayi sektörünü geliþtirmek ve büyümesini güçlendirmek amacýyla ele alýnmýþ kapsamlý bir geliþim projesi. Proje 2013 yýlýnda kabul edildi. Burada amaç akýllý üretim sistemi ve bilgi teknolojileri sisteminden de faydalanarak küçük ve orta büyüklükteki iþletmelerin de daha verimli bir þekilde üretimini küresel düzeyde hizmet verebilecek sisteme sahip olmalarýný saðlamak için gerekli olan networkü oluþturarak ürün özelleþtirmesi yapýp seri üretimi hýzlandýrmak. Yani kýsaca Çin artýk sadece büyük firmalarýnýn deðil Kobilerin de seri üretimde yenilikçi olmasýný ve küresel düzeyde hizmet vermesini istiyor. Dolayýsýyla internetin

    de sýnýrsýz ulaþým imkânýndan yararlanarak gücüne güç katmak istiyor. Ayrýca program içeriðinde dikkat çeken bir diðer nokta da Çin’in 10 yýl içerisinde AR-GE’ye ayýrdýðý payý artýrarak bu proje ile 2025 yýlýnda otomasyon, savunma, uçak sanayi, robot ve bilgi teknolojileri ile Amerika ve Almanya’yý geride býrakmak istemesi.  

     

    Kýsaca Programýn Kapsadýðý Ýyileþtirilmesi ve Geliþtirilmesi Planlanan Konularý da Aþaðýdaki Gibi Özetleyebiliriz.

     

    • Yeni geliþmiþ bilgi teknolojisi

    • Otomatik makine ve robot sistemi

    • Uzay ve havacýlýk ekipmanlarý

    • Deniz araçlarý ve nakliyede yüksek teknolojiden saðlanan faydanýn artýrýlmasý

    • Modern demiryolu ulaþým araçlarý

    • Yenilenebilir enerjiye geçiþin çeþitlendirilmesi ve sistemin iþleyiþinin hýzlandýrýlmasý

    • Savunma sanayiinin güçlendirilmesi

    • Tarým aletlerinin yenilikçi teknolojiyle güçlendirilmesi

    • Biopharma ve ileri týbbi ürünler

      Çin bugün bütün bu projeler için ciddi rakamlarda paralar harcýyor. Ancak her ne kadar yolsuzlukla mücadele, reformlarda þeffaflýk, üretimde yenilikçilik ve büyümede ivme kazansa da içsel sorunlarýný çözebilmiþ deðil. Örneðin hala kiþi baþý geliri yeterince yükseltemeden yaþlanma sorunu ile karþý karþýya kalma ihtimalinin yüksek olmasý. Yani her ne kadar Çin’de istikrarlý büyüme devam ediyor olsa da halkýn yüzde 60’ýndan fazlasýnýn yaþam þartlarý ii düzeyde deðil, gelir daðýlýmý hala bozuk. Ayný zamanda cari fazla veren bir ülke olmasýna raðmen iç talepteki yetersizlik nedeni ile büyüme oranlarýnda da düþüþ söz konusu. (2015 ilk çeyrek büyüme rakamý 6,20% açýklanmýþtý.)  Diðer yandan dünyaya entegre olma konusunda da hala sýkýntýlý. 

      Büyüdükçe, zenginleþtikçe ve artan savunma harcamalarýna koþut olarak dünya sisteminde daha fazla söz sahibi olmak istedikçe iþi daha da zorlaþacak görünüyor. Hedeflerini gerçekleþtirmek ve dünyanýn yeni süper starý olmasý için ise yatýrýmlarýnýn yanýnda içerideki problemlerini de göz ardý etmemek zorunda. 

      Kýsaca, her ne kadar son günlerde gerek devlet müdahaleleri gerek borsasýnda yaþanan volatil hareketler akýllara soru iþareti getirse de önümüzdeki 10 yýl içerisinde Çin dünya ekonomisinde en önemli figürlerden biri olmaya devam edecek.

       

      Tuðba ÖZAY

      09.07.2015



Facebook! da Paylaþ   Twitter! da Paylaþ  

  

 
Bu Haber Ýçin Toplam 1 Kiþi Oy Verdi...
 

 
Yorumlar Yorum Yaz

Bu Haber Ýçin Henüz Yorum Yapýlmamýþ.Ýlk Yorumu Siz Yapmak Ýçin Týklayýnýz

   
   
Foto Galeri
Bu Kategoriye Ait Diðer Haberler
Türk kökenli trafik görevlisi Hollanda´da kahraman ilan edildi
Hollanda´da baþkasýnýn hayatýný kurtarmaya çalýþýrken vefat eden Türk kökenli trafik denetleme görevlisi, ülkede kahraman ilan edildi....
 
Arakan’da enerji soykýrýmý
Müslüman katliamýnýn altýndan sömürgecilerin enerji rekabeti çýktý. Silahlý gruplar eliyle bölgede iç karýþýklýðýn fitili ateþlendi. Milyarlarca dolarlýk petrol...
 
Rusya ve Ermenistan ortak ordu kuruyor
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin´in de onayladýðý anlaþmayla iki ordu bundan sonra ortak hareket edebilecek. ...
 
Belçika´daki Türk aileye 937 gün süren ´cenaze iþkencesi´
Belçika´da karýþtýklarý bir kavgada öldürülen ve cenazeleri 937 gün morgda bekletilen Uður ve Süleyman Aygün´ün Afyonkarahisar´daki akrabalarý konuyu gündeme ta...
 
Avusturya´da Türk derneðine saldýrý düzenlendi
Avusturya´nýn Wels þehrinde faaliyet gösteren Avrasya Kültür ve Spor Derneði´ne molotof kokteyli ile saldýrý düzenlendi....
 
Türkler Almanya´da parti kuruyor
Almanya´da yaþayan bir grup Türk kökenli, parti kurmak için çalýþma baþlattý. ...
 
Kýrým Türkiye ile ticari iliþkilerini kesti
Kýrým Baþbakaný Aksenov, Türkiye ile ticari iliþkilerini kestiklerini belirterek Kýrýmlýlardan Türkiye´ye gitmemelerini istedi...
 
´Sevr rövanþistleri PKK´ya yardýmda ön saflarda´
IÞÝD’le mücadelede Peþmerge’nin kullanmasý için gönderilen Alman füzeleri PKK’nýn eline geçti. Bu geliþme akýllara geçmiþten günümüze Almanya ve PKK arasýndaki ...
 
Ýran ile nükleer müzakereler anlaþmayla sonuçlandý
P5+1 grubu arasýnda Ýran’ýn nükleer programýna dair yürütülen müzakereler anlaþmayla sonuçlandý. ...
 
5 soruda Ýran´la nükleer anlaþma
Ýran ile altý büyük güç arasýnda bugün varýlan nükleer anlaþmanýn ayrýntýlarý ne? Uzlaþmaya bölge güçleri nasýl bakýyor, Ýran ekonomisi nasýl etkilenecek? Beþ s...
 
06.06.1944 Normandiya Çýkarmasýnýn Yýldönümü
General Dwight D. Eisenhower kumandasýndaki müttefik kuvvetlerinin 1944 Haziran - Eylül aylarý arasýnda giriþtiði hücum harekâtýdýr. Müttefiklerin çýkarmasýndan...
 
"Barýþ ve Dayanýþma" için yürüdüler
ABD’nin baþkenti Washington’da binlerce kiþi, Ermeni iddialarýna karþý “Barýþ ve Dayanýþma” için yürüdü....
 
En Çok Okunanlar  
Yazarlar  
KOSOVA....
Süheyl ÇOBANOÐLU
Gagavuz Türkleri ile ilgili hiç bilmediðimiz gerçekler
Nevvâl SEVÝNDÝ
Avrupa Parlamentosuna aldatmaca aday
Prof. Dr. Ata ATUN
@GzdKlcYsn ´Erdoðan-Çipras görüþmesi, Yunanistan’ýn Kýbrýs’taki pozisyonuna iliþkin bilgi verecek’
Gözde Kýlýç YAÞIN
Kod Adý: Þimal Yýldýzý, Kunuri Destaný, 27 - 29 Kasým 1950 (4)
Süleyman ÖZMEN
IKBY’de Referandum, Barzani, Türkmenler ve Türkiye
Dr. Ýlhan Yýlmaz CÖMERT
NOT DEFTERÝ: 11 – 17 ÞUBAT
Metin EDÝRNELÝ
Almanya ve Fransa Arasýndaki Kritik Yakýnlaþma
Mert ÜNSAL
BATI KAYNAKLARINDA ÝSTANBUL´UN FETHÝ
Hüseyin BASKIN
E-mail Listesi  

Adý Soyadý

:

E-mail

:

Anket  
 

 

Rss | Sitene Ekle | Reklam |Künye |Gizlilik Ýlkeleri |Bize Ulaþýn
Sitemizdeki yazý, resim ve haberlerin her hakký saklýdýr. Ýzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanýlamaz.
Web Tasarým

Haberler Haber Siteleri Haberler Haber Siteleri