Yunanistan´da Rumlarýn "unutulmaz vatan" dedikleri ve Osmalý tarafýndan yýkýlan Pontus devletinin baþkenti olarak özlem duyduklarý Trabzon´un Maçka ilçesinde, Rumi takvime göre yeni yýlýn ilk ayýnýn adý olan Kalandar için þenlik düzenlendi. Kalandar gecesi için Yunanistan´dan gelen 50 kiþilik turist grubu, kendilerine özgü kýyafetlerle horon oynanýp, tiyatro gösterileriyle Kalandar geleneklerini canlandýrdý.
Trabzon ve çevresinde Rumi takvime göre yeni yýlýn ilk günü kabul edilen Kalandar için etkinlik düzenlendi. Her yýl 13 Ocak´ý 14 Ocak´a baðlayan gecede, Maçka ve çevresi baþta olmak üzere bölgede çok sayýda köyde yaþatýlan Kalandar geleneði bu yýl da sürdü. Maçka ilçesine baðlý Güzelyayla köyünde düzenlenen Kalandar gecesi þenliðine, bölge halkýnýn yaný sýra Yunanistan´dan gelen 50 kiþilik turist kafilesi de, yöresel kýyafetleriyle katýlarak Kalandar´ý kutladý. Kafilede ayrýca, Kalandar geleneðin özgü, þeytan, ayý, köylü kadýn, asker, doktor, köylü ve gelin kýyafeti giyinen kiþiler de yer aldý. Kendilerine özgü danslarýyla gösteri sunan, kemençe, tulum ve davul eþliðinde horon oynayan Yunanlý turistleri, köy sakinleri de ilgiyle izledi. Kafiledeki kostüm giymiþ Pontus kökenli Rum turistler de, yörelilerle þakalaþtý, tiyatro gösterileri sunup, Kalandar geleneklerini canlandýrdý. Köy sakinileri de, renkli görüntülerin yaþandýðý etkinliði, cep telefonlarýyla fotoðraflayarak, sosyal medyada paylaþýmlarda da bulundu.
´ÖNEMLÝ BÝR TURÝZM AKTÝVÝTESÝ´
Maçka Belediye Baþkaný Koray Koçhan, Kalandar geleneðinin bölgenin turizm potansiyeli açýsýndan önemli olduðunu belirterek "Kalandar, kültürümüzde Osmanlý´dan günümüze gelen bir etkinliktir. Büyüklerimiz deyimiyle koca karý ayýnýn yýlbaþý. Ýnsanlar burada eðleniyor. Yunan misafirimiz de buradalar. Yunan misafirlerimizin birçoðu Osmanlý döneminde burada bizlerle beraber yaþayan insanlarýn torunlarýdýr. Onlar da ata topraklarý olan bu bölgelere gelerek kendi kültürlerini yaþayýp özlem gideriyorlar" dedi.
´BURASI BÝZÝM ÝÇÝN VATAN GÝBÝ´
Kalandar kutlamalarý kapsamýnda bölgeye gelen Yunan kafilesinden Mirofora Efstathiadou da, Trabzon´u çok sevdiklerini söyledi. Efstathiadou, "Bizim dedelerimiz burada doðdu. Çok mutluyuz. Bundan 100 sene önce hem Müslümanlar hem Hristiyanlar bu etkinlikleri hep birlikte yapýyorlardý. Ben Trabzon´u çok seviyorum. Trabzon sadece Ayasofya ve Sümela deðil. Burada çok iyi insanlar var. Trabzon´un insaný bizim yüreðimizin içerisinde. Burasý bizim için vatan gibi. Yunanistan´da da ´bize her yer Trabzon´ diyoruz" diye konuþtu.
´ONLARLA AYNI KÜLTÜRE SAHÝBÝZ´
Yunanlý turist grubunun kafile baþkaný Kostas Alexandridis ise, yöredekilerle ayný kültüre sahip olduklarýný kaydederek, "Buralarý ve burada yaþayan insanlarý seviyoruz. Çünkü burada yaþayan insanlar bizim dedelerimizin arkadaþlarýydý. Onlarla ayný kültüre sahibiz. Burada yaptýðýmýz yýlbaþý adeti Müslümanlar ve Hýristiyanlar tarafýndan ortaklaþa yapýlan bir kültürdür. Bu kültürde insanlar bir araya gelerek eðlenir ve birbirine yeni yýlda mutluluklar diler" ifadesinde bulundu.
KALANDAR BAYRAMI
Kalandar, Trabzon ve civarýnda hem miladi takvime göre 14 Ocak´a denk gelen yýlýn ilk gününü, hem de mahalli takvimde yýlýn ilk ayý olan Ocak ayýný tanýmlamak için kullanýlan terimdir. Trabzon´un kendi içindeki yörelerde de Kalandar kutalamalarý deðiþir. Kalandar sabahý, güneþ doðmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafýna su serper, mýsýr haþlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rýzýk meleklerinin evi ziyaret edeceði inancýyla tüm kapýlar açýlýr. Kalandar gecesi köyün çocuklarý çeþitli tekerlemeler ve türküler eþliðinde horon oynar, ev ev gezerek kapýya iplere baðlý torbalar býrakýr ve kuruyemiþ, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrýca bazýlarý korkutucu kýyafetler giyerek gittikleri evdeki çocuklarý da korkutmayý amaçlar. Kalandar´ýn Latince´de takvim anlamýna gelen Calandae´den geldiði tahmin edilmektedir ve yüzyýllardýr yörede Kalandar gecesi geleneði devam ettirilmektedir. Bazý kaynaklar da Kalandar´ýn bölgede yerleþik Hristiyanlardan kalma bir gelenek ve Cadýlar Bayramý´nýn Anadolu´daki uyarlamasý olduðunu belirtmektedir.
Kaynak: http://milletgazetesi.gr