Yunanistan ve Ýstanbul Rumlarý 96 yýl sonra Bursa´da haç çýkardý
.
22.01.2019
Türk devleti ve milletinin engin hoþgörüsünün bir eseri olarak Bursa´da, 96 yýl sonra ilk kez denizden haç çýkarma töreni düzenlendi.
Hristiyan inancýna göre Hazreti Ýsa´nýn doðumu ve vaftiz ediliþinin yýl dönümünde, Mudanya ilçesindeki Faruk Çelik Kültür Merkezi´nde düzenlenen ayin ve denizden haç çýkarma töreni yapýldý.
Fener Rum Patriði Bartholomeos´un yönettiði ayinin ardýndan katýlýmcýlar, haç çýkarma törenine katýlmak amacýyla kortej halinde Tiriliye sahilindeki iskeleye yürüdü.
Burada Patrik Bartholomeos´un duasýnýn ardýndan denize attýðý haçý çýkarmak için teknelerde bekleyenler suya atladý. Haçý, Yunanistan´dan gelen Lehum Vasiliz denizden çýkardý.
Töreni çok sayýda turist ve vatandaþ da izledi.
Lehum Vasiliz, haçý sudan çýkardýðý için mutlu olduðunu dile getirerek, "Haçý çýkardým, çok güzel bir duyguydu. Bu bir yarýþma deðil, bütün Ortodokslar ve halklarýn birleþimi için düzenlenen sembolik bir törendi. Farklý bir duygu ve mutluluk hissediyorum." diye konuþtu.
Yunanistan´da Müslüman Türk Azýnlýðýnýn dini özgürlüðü kýsýtlanýyor
Lozan Antlaþmasý ve Türkiye mevzuatýna göre sadece Ýstanbul´daki Rum Ortodokalara dini hizmet vermek ile sýnýrlý bir görev alanýna sahip olan Ýstanbul Rom Patrikhanesi, Azýnlýklara yönelik pozitif ayrýmcýlýk ve Türk-Yunan dostluðuna katký saðlamak amacýyla Türk devletinin gösterdiði esneklik ve milletinin engin hoþgörüsünün neticesi olarak Türkiye genelinde temsilcilikler açmakta ve faaliyet gösterebilmektedir.
Yunanistan´da yaþayan Müslüman Türk Azýnlýðý da Türkiye´dekine benzer bir muameleye hasret olduklarýný her fýrsatta dile getirmektedirler.
Türkiye´deki hoþgörünün aksine Yunanistan´da gerek ülke genelinde yaþayan Müslümanlara ve gerekse Batý Trakya Türk Azýnlýk mensuplarýna yönelik dini ve kültürel alandaki baskýlar ve kýsýtlamalar her geçen gün artmaktadýr. Müslümanlarýn seçtiði müftüler devlet tarafýndan tanýnmamanýn yanýnda, haklarýnda açýlan davalarda cezalandýrýlmaktadýrlar.
Yunanistan hukuk tanýmaz tavrýný sürüdürüyor
Yunan devleti Müslüman Türk Azýnlýðýna atama yoluyla kendi uygun gördüðü kiþileri müftü ve din görevlisi olarak dayatmaktadýr. Anlaþmalara göre azýnlýk kendi dini lider ve görevlilerini seçme hakkýna sahip olmasýna raðmen devlet keyfi uugulamalarla hukuku çiðnenmektedir.
Bu haksýzlýklar Batý Trakya Msülüman Türk Azýnlýk mensuplarý tarafýndan Avrupa´da BM baþta olmak üzere birçok insan haklarý kuruluþlarý nezdinde dile getirilmektedir. Ancak Yunan devleti, Avrupa Ýnsan Haklarýnýn uyarýlarýný ve mahkümiyet kararlarýný görmezden gelerek keyfi davranmaya devam etmektedir.
Kaynak: http://milletgazetesi.gr